نگاهی انتقادی به تاریخچه ، تعالیم ، و تشکیلات بهائی نویسنده فرانچسکو فیچیکیا مترجمان احمد پورمرور حمید فرناق

اصل فایل کتاب :

دانلود کنید :
👇👇👇👇

فرانچسکو فیچیکیا

 

معرفی کتاب

درباره نویسنده و کتاب
او در سال ۱۹۴۶ در بازل سوئیس متولد شد. در دهه هفتاد به عضویت جامعه بهائی سوئیس درآمد. و برای مدتی نیز در مرکز جهانی بهائی در حیفا ، خدمت کرد . ولی از اواسط دهه ۷۰ به انتقاد از رهبران اداری و تشکیلاتی جامعه بهائی پرداخت. وی با دنیس مک اوئن ، یکی دیگر از ناموران و دین پژوهان منتقد جامعه بهائی، مقایسه شده است. کتاب فیچیکا جایگاه جامعه بهائی را در کشورهای آلمانی زبان تضعیف کرده است ادو شفر، راست را کج انگاشته اند مقدمه او که در سال ۱۹۸۱ اولین رساله جامع خود را درباره بهائیت منتشر نمود ، در حال حاضر نیز به تحقیق و پژوهش در همین زمینه مشغول است.
فیچیکیا بر این باور است که عقاید رهبران تشکیلات جهانی بهائی – با مرکزیت بیت العدل مستقر در حیفا ممتاثر از گرایشهای فرقه ای و فاشیستی است بهاییان در برابر هرگونه تفکر انتقادی نوآوری آزادی بیان انتقاد از مقررات سخت و سانسور با طرد از سوی تشکیلات روبه رو میشوند . او نظرات تشکیلات بهائی را مورد انتقاد قرار داده است. فیچیکیا پس از مکاتبه با مرکز جهانی بهائی در حیفا و بحث و گفت و گوی بسیار با نمایندگان انتصابی و مبلغان بهائی سرانجام در اواخر ۱۹۷۴ انصراف خود را از عضویت در جامعه بهائی اعلام کرد پس از مدت کوتاهی تشکیلات بهائی نیز طرد او را اعلام نمود .
در اوایل سال ۱۹۷۵، فیجیکیا با ارسال مطلبی با عنوان نامه» یک خواننده» به روزنامه زوریخی Zuricher obelander انتقاد خود را نسبت به عملکرد تشکیلات اداری بهائی مطرح ساخت. سپس در ماه اوت سال ۱۹۷۵ ، مقاله خود را با نام ایین بهائی – آینده نا معلوم برای ایین آینده ؟
– Ungewisse Zukunft der Zukunfts Religion” (No.38, 1975) Bahaismus
در نشریه ادواری دفتر مرکزی کلیسای پروتستان آلمان، موسوم به Materialdienst منتشر کرد. و این مقدمه ای شد برای انتشار کتابش در سال ۱۹۸۱ تحت عنوان ” آیا ایین بهائی دین جهانی آینده است؟ پژوهشی نقادانه در تاریخ، تعالیم و تشکیلات آن (Bahaism; Religion of the Future? History, Doctrine and Organization;a critical Inquiry )
این کتاب توسط بخش مطالعات ادیان دفتر مرکزی کلیسای پروتستان آلمان منتشر شد. کتاب از ساختار سیستماتیک، ارجاعات یادداشتهای متعدد و نقل قولهایی از آثار علمی منابع مطالعاتی و اصلی بهائی برخوردار است. کتاب از اصطلاحات فارسی و عربی نیز استفاده کرده و فهرستی از کتب مرجع را عرضه نموده  است. ادو شفر، راست را کج انگاشته،اند ، ۱۹۹۵ مقدمه این کتاب مورد اقبال محققانی همچون میشل میلدن برگر ، جوزف هنینگر هانس یوآخیم کلیمکات، اولاف شومان ، هانس والدنفلس گونتر لانتسکووسکی و «کریستین کانویه قرار گرفت ,Micheal Mildenberger, Joseph Henninger, Hans Joachim Klimkeit) .
(. Olaf Schumann, Hans Waldenfels, Gunter Lanczkowski, Christian Cannuyer)
تشکیلات بهائی پانزده سال پس از انتشار کتاب فیچیکیا ردّیه ای تحت عنوان Disinformation als methode توسط سه تن از محققان بهائی به نامهای ادو شفر، اولریخ گولمر و نیکولا توفیق به زبان آلمانی در ۱۹۹۵ منتشر کرد ) در سال ۲۰۰۰ توسط ژرالدین چاکلت با عنوان Making the Crooked straight به انگلیسی ترجمه و منتشر گردید و از ترجمه انگلیسی آن به پیشنهاد تشکیلات بهائی ،ایران در سال ۱۳۷۹ تحت عنوان راست را کز انگاشته اند به فارسی برگردانده شد.
به نظر اولریخ گولمر ” نظرات فیچیکیا تأثیر بسیاری بر افکار عمومی در کشورهای آلمانی زبان گذاشته و به حیثیت تشکیلات بهائی لطمه وارد کرده است. وی اعتراف میکند که کتاب فیچیکیا در بی آبرو کردن بهائیان و ایین بهائی موفق بوده است. وی همچنین بیان میکند که این کتاب، بیشک مدتها در این زمینه تاثیر گذار خواهد بود.

نظری اجمالی بر محتوای کتاب

فیچیکیا در تبیین ساختار و تشکیلات جهانی بهائی میگوید که این تشکیلات کاملاً سخت گیر و پیچیده است. از نظر او تعالیم و اعتقادات بهائی صرفاً در خدمت پذیرفتن و اجرای فرامین تشکیلات است. ساختار این در ر اطاعت بی چون چرا و تأکید بر اطاعت و پیروی کورکورانه بنا شده است . در این تشکیلات هرکس تشکیلات از این قاعده اصلی تخطی کند طرد می.شود فیچیکیا بر ماهیت استبدادی و مقاصد و افکار افراطی تشکیلات بهائی تأکید و اهداف سیاسی تشکیلات جهانی بهائی را دیکتاتور ،مآبانه ضد مردمی و معارض با آزادی میداند؛ و معتقد است عقاید سیاسی رهبری تشکیلات بین المللی ،بھائی متاثر از گرایشات فاشیستی است. فیچیکیا اشاره میکند که تشکیلات بهائی در پی آن است که خود را نوعی ایین اجتماعی و اخلاقی معرفی کند و این در حالی است که از ارایه اطلاعات مربوط به احکام و تعالیم بهائی امتناع می.کند وی حتی حضور جامعه بین المللی
بهائی را در سازمان ملل – تحت عنوان مؤسسه غیر دولتی – و ارتباط با سازمانهای جهانی را با اهداف تبلیغاتی تشکیلات جهانی بهائی مرتبط میداند بنظر او فعالیتهای میسیونری و تبلیغی ، و سرمایه گذاری های گسترده تشکیلات جهانی بهانی موفقیت تاجیزی بهمراه داشته است. او معتقد است که امروزه تعالیم بهائی
توسط تشکیلات بهائی به شکل یک کالا در آمده که در همه قاره ها توزیع و عرضه میشود.
از نظر فیچیکیا با انتقال مرجعیت عقیدتی به بیت العدل اعظم در سال ۱۹۶۳ تشکیلات بهائی مانند کلیسای کاتولیک، به عنصری از قدرت حقوقی، تشکیلاتی ، و تنها سازمان عقیدتی در جامعه بهائی تبدیل شده و از آن به عنوان کلیسایی کردن جامعه بهانی» یاد میکند. به اعتقاد فیچبکیا در جامعه بهائی ، برای دور نگهداشتن اعضا از تفکر اصلاحی، نوآوری فردی، آزادی بیان انتقاد از مقررات سخت سانسور و مطالعه آثار منتقدان و مخالفان ، از ابزار طرد، توسط تشکیلات سواستفاده میشود به گونه ای که او معتقد است تعالیم بهائی در راستای اهداف تشکیلات جهانی بهائی، به تعالیم ایدئولوژیک بدل شده که جانشین فکر مستقل است . او با استناد به مفاد کتاب اقدس که در آنها آزادیهای فردی و اجتماعی نادیده گرفته شده، مکتب بهائی را در تقابل با دمکراسی ارزیابی میکند او بر این باور است که در ساختار تشکیلات جامعه جهانی بهائی اصل تفکیک قوا لحاظ نشده و آن تشکیلات تمرکز گرا و ضد دمکراتیک است.
فیچیکیا به نقد و بررسی !
استاد تاسیس در جایگاه مهم و رکن رکین ایین بهائی میپردازد: مؤسسه ولایت امر و بیت العدل جهائی. او معتقد است که در کتاب اقدس بهاء الله نامی از ولایت امر الله برده نشده، و آنچه در الواح و وصایای عبدالبهاء آورده شده جعلی است و این مقام را شوقی افندی غصب کرده است.
و درباره بیت العدل اعظم – نهاد حاکمیت مرکزی کنونی جامعه بین المللی بهائی- فیچیکیا میگوید چنین مرجعی در کتاب اقدس یافت نمیشود و بهاء الله تنها به راه اندازی بیوت عدل محلی امر کرده است. در واقع، این مرجع عالی تنها در الواح وصایای عبدالبهاء مطرح شده و شرط اعتبار و مشروعیت انرا ، حضور ولی امر الله در راس آن دانسته است . در هر حال تنها سند قانونی تشکیلات فعلی بهائی الواح و وصایای عبدالبها است و نه کتاب اقدس بهاء الله ولی این خلاف نصوص بهائی است؛ زیرا عبدالها دارای مقام تفسیر بوده و حق تشریع و قانونگذاری نداشته است.
او میگوید کتاب اقدس مجموعه ای از احکام ،سخت پیچیده عجیب و غریب و نامانوس، بعضا قرون  وسطایی و بی ارتباط با جامعه و انسان مدرن نامفهوم و به طور کلی، مجموعه ای از قوانین طاقت فرسا است. به نظر او، بهائیان کتاب اقدس را بعلت وجود قوانین ضد اخلاقی در بخش احکام کیفری، احکام ارث و مهریه، چندهمسری و کنیز داری و نادیده گرفتن آزادیهای اجتماعی که عملا مغایر با تعالیم تبلیغی بهائی است ) قریب به ۱۳۰ سال پنهان داشته و از ارائه آن خودداری نمودند امروزه نیز در غرب بصورت گزینشی و ناقص چاپ شده است. وی معتقد است حتی عبدالبهاء نیز در فعالیتهای تبلیغی خود در اروپا و آمریکا، ناچار شد تعالیم بهاء الله در کتاب اقدس را مکتوم نگه دارد به سبب این دلایل است که کتاب اقدس از بهائیان جدید پنهان نگه داشته می شود. او در تحلیل نهایی خود بیان میکند که کتاب اقدس همچون خاری در چشم تشکیلات جهانی بهائی است
،
او تشکیلات بهائی را ، به دلیل تمایلات افراطی، تهدیدی برای نظم جهانی ، دولتها، و جامعه بین المللی میداند و معتقد است که تشکیلات جهانی بهائی به پیروی از شوقی و از منظر فرقه ای، دولتها را به دلیل آنکه مانع تحقق و استقرار حکومت جهانی بهائی هستند بعنوان مانع تلقی کرده و در راستای تشکیل حکومت مشترک المنافع بهائی، خواستار سرنگونی نظم اجتماعی موجود در کشورها میباشند. بنابراین نباید تعجب کرد که فعالیت تشکیلات بهائی در بسیاری از کشورها ممنوع اعلام گردیده است. زیرا فعالیت آنها تهدیدی علیه دولتها و همراه یا فعالیتهای براندازی و بخلاف نظم عمومی است .
از نظر فیچبکیا، و فاداری ظاهری تشکیلات بهائی به دولتهای متبوع پرهیز از دخالت در سیاست، لزوم اطاعت از قانون و ممنوعیت عضویت بهائیان در احزاب سیاسی نوعی تظاهر و فرصت طلبی است تا زمانی که جامعه بهائی بتواند به تحقق اهداف اعلان شده اش بپردازد و او آنرا چیزی جز پنهانکاری و اختفای اهداف سیاسی تشکیلات بهائی .نمیداند در این ارتباط او به کتمان عقیده برخی مقامات عالیه بهائی در حکومت سابق
ایران اشاره و انرا مصلحتی میداند بنظر او تشکیلات جهانی بهائی یک قدرت خودکامه است که قصد دارد سرانجام خود را تا سطح دولت واحد جهانی بالا بکشد تشکیلات بهائی این هدف را در پس پرده مدارا، صلح طلبی و تمکین به حکومت و قانون مکتوم نگاه داشته است . هر چند بهائیان در تبلیغات خود تلاش دارند به جهانیان القا کنند که جامعه مشترک المنافع قدرال دموکراتیک با اهداف تشکیلات جهانی بهائی منطبق و سازگار است، ولی در حقیقت هدف تشکیلات بهائی تأسیس نظام فدرال مشترک المنافع از دولت ها نیست بلکه هدف انها تشکیل دولت واحد بهائی متمرکز است.”
فیچیکیا درباره بهائیان ایران بیان میکنند که بهائیان در انقلاب مشروطه ایران نشان دادند که مخالف نظام جمهوری آزادیهای مدنی و هرگونه نهاد انتخابی از سوی مردم بوده اند. آنها حامی سلطنت مطلقه بودند تا جایی که عبدالبهاء از سلطنت طلبان و حکومت استبدادی حمایت کرد و با آنان از در معامله درآمد . وی بیان میدارد که جامعه بهائیان ایران بعنوان حامی اشکار دربار پهلوی بسیار منتفع شد و شاه نیز، برای جلوگیری از نقود روحانیون شیعه به حمایت از تشکیلات بهائی روی آورد تشکیلات و افراد سرشناس بهائی نه تنها در برابر سیاستهای حکومت پهلوی سکوت کردند بلکه پنهانی از این سیاست ها حمایت نمودند. او در تحلیل وضعیت جامعه بهائیان ایران در جمهوری اسلامی ایران تضاد میان مقامات دولتی و بهائیان را ناشی از جوهر و ماهیت ایین و تشکیلات بهائی .میداند. از آنجا که بهائیان ایران مروج و حامی حکومت سلطنتی ایران بودند، نباید تعجب کنیم که در ایران شاهد خشم بر چنین گروه و تشکیلاتی باشیم”.
نکته پایانی درباره نویسنده و کتاب حاضر آن است که هیچیکیا دانش و معلومات اسلامی خود را از طریق ادبیات و تعالیم بهائی اخذ کرده و در متن کتاب هم به همان منابع استناد کرده است . لذا در ذکر تاریخ و مطالب اسلامی، خصوصا مطالب مربوط به تولد و حیات و زیست امام عصر، حضرت حجت ابن الحسن العسکری (عج) ، همان تفکر و مطالب غلط و انحرافی شیخیه ، پاییه ، و بهائیان را نقل کرده که با نص روایات صحیح و متواتر و تفکرات عقلانی و مستدل شیعی مغایر و مباین است . مخابرتها آن چنان واضح است که هر فرد عادی جامعه ما نیز کذب و بی اعتباری اثرا تایید و تصدیق میکند و نیازی به بیان توضیحات مفصل و گسترده احساس نمیشود. شاید حذف آن مطالب هم لطمه ای به بحث اصلی کتاب نمیزد، ولی به لحاظ رعایت امانت تلاش شد تا مطالب کتاب کامل و با بیطرفی ترجمه شود و تنها در چند مورد، برای رفع شبهه تفکرات انحرافی، یادداشتهای توضیحی مترجم ارائه گردیده است.
از آنجا که کتاب به ارائه دیدگاههای جدید نویسندگان غربی اشنا با تفکرات بهائیان پرداخته ، و زاویه جدیدی را در مطالعه، تفکرات و عملکرد جامعه بین المللی هانی عرضه کرده و جای چنین مطالبی در آثار و انتشارات فارسی خالی بود اقدام به ترجمه و چاپ آن نمودیم امید است که برای محققان و مبلغان و دین
پژوهان مفید و سودمند باشد.

 

 

نظر شما در مورد این مطلب :

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.